Napoleonroute: kansen voor de regio!

Op woensdag 14 november trapten gemeente Zundert en de provincie Noord-Brabant af met een brain-storm voor de Napoleon route. Tijdens deze eerste verkenning gingen vrijetijdsorganisaties, heemkundekringen en gemeenten met elkaar in gesprek. Het doel was om de verhalen van de Napoleon route tussen Antwerpen en Land van Heusden en Altena naar boven te halen en grensoverschrijdende verbindingen met elkaar te zoeken, zodat er nieuw leven in de route wordt geblazen.

Bedreigingen door de eeuwen heen, kansen voor de toekomst
De Napoleon route zit in het DNA van gemeente Zundert. Nog steeds herinneren restaurants, hotels, het landschap en de straten aan de belangrijke functie van deze route. Wethouder economie, Johan de Beer: ”Eeuwenlang was de route een bron voor ontwikkeling en bedreigingen. Wij zien de route nu als een bron voor inspiratie en  kansen voor de regio op het gebied van toerisme, ruimtelijke ordening en cultuur.”

Gedeputeerde Van Merrienboer: “Een mooi Engels spreekwoord luidt ‘The past is a present to the future’. Dat gaat voor de Napoleonroute zeker op. Vanmiddag is gebleken wat een rijkdom aan initiatieven er ligt. Sommige zijn heel snel te verwezenlijken, voor andere is een langere termijnvisie nodig.”

Keizerin Joséphine met de postkoets
De verhalen over de route kwamen al snel op tafel tijdens de workshopsessies. Bijvoorbeeld het verhaal van keizerin Joséphine. Ze kwam met de postkoets naar Nederland om Napoleon in de buurt van de Biesbosch te ontmoeten. De keizerin moet regelmatig gestopt hebben vanwege de wisseling van de paarden. De paardenwissels zorgden voor veel horecagelegenheden aan de route. Het belang van deze en andere verhalen onderstreepte Moniek Hover, lector storytelling aan Breda University of Applied Sciences. De verhalen zijn een verbindende factor van cultureel historisch erfgoed.

Vervolg
Gemeente Zundert gaat de uitkomsten van de brainstorm analyseren en focussen op de verhalen die zijn gedeeld. De samenwerking met diverse partijen wordt gezocht. Op de korte termijn kunnen acties uitrollen, zoals thematische wandel- en fietstochten. Voor de langere termijn dient de Napoleon route als inspiratie voor bijvoorbeeld ruimtelijke ordening. De gemeente nodigt andere partijen van harte uit om aan te haken op de grote verhaallijn van Napoleon die de komende tijd gaat groeien.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via napoleon@zundert.nl.