Nieuwe fietsroute in Gemeente Rucphen

Op 4 oktober is het dierendag. Het is ook de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi, de heilige die volgens de legenden met dieren kon praten. In de Gemeente Rucphen wordt op deze dag de Franciscus fietsroute gepresenteerd.

De Sint Franciscusroute is een splinternieuwe route van 38 kilometer. Deze pelgrimstocht voert langs de religieuze erfgoedpareltjes en de mooie natuur van de vijf kerkdorpen in de gemeente Rucphen. Het is een route, waarbij inspanning, bezinning en ontspanning samengaan.

Bij het samenvoegen per 1 januari 2017 van de vijf kerkdorpen van de gemeente Rucphen tot een parochie is er gekozen voor Franciscus als naam van de gezamenlijke parochie. Iedereen kent Franciscus als patroonheilige van de dieren. Het leven van de Heilige Franciscus kende echter meerdere aspecten. Dat is ook zo bij onze kerkdorpen. Ieder dorp kent zijn eigenheid. Deze worden belicht tijdens de tocht.

Reeds jaren geleden is het initiatief tot de Sint Franciscusroute ontstaan. Jac van Trijp, Jan van den Broek (Jzn) en Ad van de Sande van Beleef Sprundel en Helen van Oosterhout namens de Franciscusparochie zijn drie jaar geleden hiermee gestart.

4 oktober, Franciscusdag, gaan we de route officieel openen.
Er is dan ’s morgens om 9.00 uur een Franciscusviering in de kerk van Zegge. Hierbij gaat het pastoraal team in de viering voor. Aan het eind van de viering overhandigen de initiatiefnemers de eerste brochures aan een vertegenwoordiger van de gemeente Rucphen, Landstad De Baronie en aan pastoor Hans van Geel. Vanwege corona is het echter nodig dat wij van te voren weten of u aanwezig wilt zijn en met hoeveel personen, zodat wij plaats(en) kunnen reserveren. Graag hiervoor uw begrip. Aanmelden voor deze viering is mogelijk via de site van de Franciscusparochie.

Bewegwijzerde route
De route is volledig bewegwijzerd met routebordjes met daarop een gekleurde afbeelding van de Heilige Franciscus. Zowel op de bordjes als op de voorkant van de brochure is de afbeelding een kopie van een aquarel maakt door Ellen Hack een kunstenares uit Oud-Gastel. In de brochure staan buiten de bezinningsteksten en info over de 5 dorpen fraaie foto’s. Deze foto’s zijn gemaakt door Jeannette Aarts, Anneke Niemeyer en Corine Roks.

Na de viering op 4 oktober kan vanaf 13.00 uur iedereen die dat wil de route rijden. De brochure met een plattegrond van de route is vanaf dat moment gratis te verkrijgen in de vijf kerken van de St. Franciscusparochie. Die middag zijn speciaal voor de opening van deze route alle kerken van de gemeente Rucphen open. Iedere kerk/kapel belicht iets van het leven van Franciscus. In Italië zijn de pelgrimsroutes Camino di Francesco en de Il Sentiero di Francesco een toeristisch begrip en deze Sint Franciscusroute zou best wel eens een begrip in Nederland kunnen worden.

Startpunten
Sprundel (Dorpshuis De Trapkes, Kloosterplein aan de Hertogstraat), Sint Willebrord (processiepark, ingang aan de Dorpsstraat), Zegge (kapel op het Dorpsplein aan de Onze Lieve Vrouwestraat), Rucphen (kerk in het centrum aan de Raadhuisstraat) en in Schijf (kerk in het centrum aan het Oud Kerkpad).

Iedereen is van harte welkom!