Bestrijding eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups is een plaag geworden. Maar waar is het nou het ergst? Een centraal meldpunt is er niet. Maar op een kaart van AD.nl kun je wel zien waar zich de grootste concentraties bevinden. Daarop kun je ook aangeven waar jij zelf de harige rupsen hebt gezien.

De rupsenpopulatie heeft zich ten opzichte van vorig jaar minstens verdrievoudigd en de overlast kan nog wel even aanhouden. ,,Dit is de piekperiode”, zegt onderzoeker Silvia Hellingman. Hoe de rups zich ontwikkelt is moeilijk te voorspellen: daarop heeft de temperatuur een bepalende invloed.

De meeste rupsen bevinden zich in het vijfde larvale stadium en hebben nog volop brandharen. Verpoppen doen ze in de zesde fase. Bij normale omstandigheden (de rups gedijt het beste als het tussen de 20 en 25 graden is) doen rupsen er één tot twee weken over om het volgende stadium te bereiken. ,,De rupsactiviteit gaat afnemen, maar we hebben actieve rupsen tot de derde week van juli”, voorspelt Hellingman. Begin augustus zullen de vlinders massaal uitvliegen.

De bestrijders zitten tot over hun oren in het werk en verschillende gemeenten hebben al aangegeven niet elke boom met een nest meer te kunnen voorzien van een lintje.

Info over de eikenprocessierups in de regio

Geef op deze kaart aan waar jij de eikenprocessierups hebt gezien