Doe mee met de Natuurwerkdag op 2 november

Natuurmonumenten houdt op 2 november een Natuurwerkdag op 2 locaties in De Baronie. De grootste groene vrijwilligersdag van Nederland. Kom je ook helpen?

Natuurwerkdag in de Hollandse Bossen (Ulicoten)

Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november kun je samen met Natuurmonumenten werken in de Hollandse Bossen. Je krijgt een goede work-out en je bent goed bezig voor de natuur!

Samen buiten aan de slag
Dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen: zagen, snoeien en meer. In de Hollandse Bossen (Ulicoten) kunnen vrijwilligers samen met Natuurmonumenten aan de slag om Amerikaanse vogelkers te knippen. Dat is nodig want deze snelgroeiende plant zorgt ervoor dat andere (inheemse) soorten geen kans meer krijgen.

Op zaterdag 2 november zijn 20 vrijwilligers welkom om te helpen met het knippen van vogelkers. We starten om 9.30 uur. De verzamellocatie is het MOB-complex bij de Wildertsebaan. Vanaf daar lopen we gezamenlijk naar de werklocatie. Neem stevig schoeisel en werkhandschoenen mee, voor gereedschap wordt gezorgd! De boswachters zorgen voor koffie, thee en soep na afloop. Aanmelden voor de Natuurwerkdag kan op https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/hollandse-bossen

Hollandse Bossen
Landgoed de Hollandse Bossen bestaat uit bos, weilanden, akkers en lanen. De Hollandse Bossen verbindt natuurgebieden zoals de Chaamse Beek, de Chaamse Bossen en Het Merkske. Het verbinden van natuurgebieden is belangrijk voor de verplaatsing en uitwisseling van planten en dieren. En als wandelaar krijg je gevoel dat al die natuurgebieden een geheel zijn.

Vogelkers
Amerikaanse vogelkers werd in de jaren twintig steeds vaker gebruikt als ‘vulhout’. Toen leek dit een goed idee omdat de struik de bodem zou verbeteren. Bovendien zouden dennen hoger groeien door de schaduwwerking die Amerikaanse vogelkers veroorzaakte. Maar later werd zichtbaar dat de Amerikaanse vogelkers een regelrechte plaag was; als er één struik stond, werden het er al snel meer. Veel meer zelfs! Daarom wordt de Amerikaanse Vogelkers bestreden.
Doe ook mee!
Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een (halve) dag aan de slag te gaan? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl en zoek in Noord-Brabant op ‘Hollandse Bossen’.

Natuurwerkdag op de Oude Buisse Heide

Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november kun je samen met Natuurmonumenten ook werken op de Oude Buisse Heide. Je krijgt een goede work-out en je bent goed bezig voor de natuur! Samen buiten aan de slag.
Op de Oude Buisse Heide (Achtmaal, Zundert) kunnen vrijwilligers samen met Natuurmonumenten aan de slag om te zorgen dat heide daadwerkelijk heide blijft. Dat is nodig want opslag (van jonge berken en dennen) zorgt er langzaam voor dat de heide wordt verdrongen door bos.

Op zaterdag 2 november zijn vrijwilligers welkom om te helpen met het uitsteken van berkjes en het afzagen van dennen. We starten om 10.00 uur. De verzamellocatie is op de hoek van de Buntweg en Roosendaalsebaan (’t Praothuis) in Achtmaal. Vanaf daar lopen we gezamenlijk naar de werklocatie op de heide. Aanmelden voor de Natuurwerkdag kan op www.natuurwerkdag.nl en zoek in Noord Brabant op ‘Oude Buisse Heide’.

Natuur en landschap kunnen niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en heidevelden is vaak in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Oude Buisse Heide
De Oude Buisse Heide is echt een pareltje met een typisch cultuurlandschap. Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit dit landgoed. Schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst beleefde samen met haar man, kunstenaar Richard Roland Holst, vele zomers op de Oude Buisse Heide. En nog steeds kun je hier inspiratie opdoen en struinen door de oude bossen, langs weilanden, akkers, vennen en natuurlijk de heide.

Wist je dat aan het eind van de 20ste eeuw nog maar minder dan één procent van Nederland uit heide bestond? Daarom probeert Natuurmonumenten samen met vrijwilligers zo goed mogelijk voor de heide te zorgen.

Doe ook mee!
Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een (halve) dag aan de slag te gaan? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl en zoek in Noord-Brabant op ‘Oude Buisse Heide’.

Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij
LandschappenNL organiseert landelijk de Natuurwerkdag. In Brabant wordt de dag door Brabants Landschap georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale vrijwilligersgroepen en IVN-afdelingen. Daarnaast doen diverse landgoedeigenaren, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland mee.