Expeditie Tempelier in Alphen

Heemkundekring “Carel de Roy” Alphen en Riel neemt bezoekers zaterdag 26 januari mee op “Expeditie Tempelier”. De Tempeliers hadden in Alphen de enige commanderij van Brabant.

In Alphen stond in de middeleeuwen commanderij , “Hof Ter Brake” van de Tempeliers. “Hof ter Brake” en “Zaamslag” in Zeeuws-Vlaanderen zijn de enige twee bekende Tempelierscommanderijen in het huidige Nederland. Een uniek stukje geschiedenis, waar Alphen trots op mag zijn. “Expeditie Tempelier” belicht zoveel mogelijk facetten van de Tempeliers. Patrick Timmermans werkt mee aan de dag en zal die met de formule van “Het Café met de zachte G” de dag begeleiden. Patrick Timmermans is directeur van Erfgoed Brabant. Hij zal op een geanimeerde wijze diverse sprekers introduceren en interviewen. Zoals Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis en afgestudeerd op de Tempeliers in Alphen.

Op deze dag zal “De Zwaardkring” een demonstratie zwaardvechten geven, zoalsdit ten tijde van de Tempeliers geschiedde. “De Zwaardkring” heeft tot doelstelling het verspreiden van kennis en kunde met betrekking tot de middeleeuwse krijgskunst. “De Zwaardkring” is aangesloten bij de Nederlandse H.E.M.A. (Historical European Martial Arts). Een delegatie van hedendaagse Tempeliers is op 26 januari in Alphen aanwezig. Deze tempeliers van de Orde van Norbertus zijn onder gebracht in de O.S.M.T.H., een wereldwijde Tempeliers organisatie. Zij dragen de christelijke waarden en tradities uit volgens de principes van de Tempeliers. Een van deze moderne Tempeliers, Lambert van Nistelrooij, zal hun bezigheden en doelstellingen toelichten. Verder zullen de huidige en meest recente bewoners van “De Prinsenhoef” aan het woord komen. “De Prinsenhoef” is de locatie en opvolger van de commanderij “Hof ter Brake”. Jan van Eijck, huisverteller van heemkundekring “Carel de Roy” zal opmerkelijke zaken en anekdotes vertellen over Tempeliers en “Hof ter Brake”. Uiteraard zal het programma omlijst worden met entertainment en live muziek.

Ook zijn in Alphen de voorbereidingen getroffen voor het bouwen van een reus die naar de Tempeliers/Alphense identiteit verwijst, voor diverse kinder-activiteiten en een zogenoemd mailart-project rondom “De monnik/de Tempelier” door mailart-kunstenaar Toon Joossen uit Chaam. Later in 2019 zullen alle werken worden geëxposeerd in het Jheroen Bosch Artcentrum in ‘s-Hertogenbosch.

“Expeditie Tempelier” begint zaterdag 26 januari met de ontvangst vanaf 10:15 uur en is in “CC Den Heuvel”, Heuvelstraat 5, te Alphen.

Programma
10:00 Ontvangst Bazuinblazers Gilde
10:30 Openingsnummer (1) Just for Fun
10:35 Inleiding Host Patrick Timmermans
10:40 Opening/voorstellingsrondje Julia en Henk Hellegers
10:45 Interview Huidige Tempelier Lambert van Nistelrooij
11:05 muziek (2) Just for Fun
11:10 Legende Jagers Rob Hopstaken
11:25 Introductie Arnoud-Jan door Patrick
11:30 Arnoud-Jan Bijsterveld is historicus aan de universiteit van Tilburg.
12:15 muziek (3) Just for Fun
12:20 Napraten/vragen Patrick en Arnoud-Jan
12:25 Mail Art Toon Joosen
12:35 Prandium (latijn voor lunch/lichte maaltijd) Verzorgd door “Bij Wijze van Spijzen”
tijdens de lunch worden de afleveringen van “Spoorzoeker” over de Prinsenhoef vertoond.
13:15 muziek (4) Just for Fun
13:20 Recente en huidige bewoners Gust en Gerárd Hendrickx
13:40 Napraten en introductie Els en Bas Lems
13:45 Archeologie en geografie over ligging “Hof ter Brake”.
14:00 muziek (5) Just for Fun
14:05 Introductie Zwaardkring
14:10 Zwaardkring Demonstratie
14:25 muziek (6) Just for Fun
14:30 Pauze Wapens Zwaardkring aanschouwen wapens
14:55 muziek (7) Just for Fun
15:00 Discussie over geloof met Badr Kossih
15:15 Anekdotes en mysteries rond Tempeliers door Jan van Eijck
15:35 Samenvatting en afsluiting Julia Ermens en Henk Hellegers
15:40 muziek (8) Just for Fun

Kaarten voor deze dag kosten €20,- (inclusief lunch, excl. €2,50 reserveringskosten) en kunnen vanaf 21 december besteld worden op: www.denheuvel.org/tempeliers