Netwerkdag 2017 groot succes

Tijdens de jaarlijkse netwerkdag van Streeknetwerk LandStad De Baronie zijn op donderdag 28 september op Landgoed Luchtenburg in Ulvenhout drie mooie projecten uit de regio in de prijzen gevallen.
Realisering van een Dorpswijzer in Ulvenhout en een Beleefroute app in de Baronie ontvingen beiden een startsubsidie van 3.000 euro. Belevingsboerderij Van ’t Zandeind ontving voor een combinatieproject met Landgoed De Hoevens in Alphen-Chaam een bijdrage van 2.500 euro.

Dorpswijzer Ulvenhout
De Dorpswijzer Ulvenhout omvat de inrichting van een ruilpunt voor boeken (Het Ruilboek), een gemeenschapsruimte (De Dorpstafel) en een (toeristisch) informatiepunt (TIP U) in een nog te verbouwen ruimte in de Karkooi van de Pekhoeve. Een werkgroep dit dit voorbereidt kan daar vanaf volgend jaar gratis gebruik van maken. ‘Maar we moeten wel zelf de inrichting verzorgen. Dankzij deze subsidie kunnen we daar snel een start mee maken’, aldus Margriet Mulders.

Beleefroute app
De Beleefroute app is een bestaande app. De tien Baroniepoorten (recreatiebedrijven die als toegangspoort dienen tot een natuurgebied) willen met de app verdieping en beleving (verhalen, foto’s, video’s en een kwis) toevoegen aan de bestaande Baroniepoortenroute. ‘Handig voor recreanten om meer te weten te komen over het landschap’, zei Suzanne Welten-Heijblom van Camping Ponderosa in Ulicoten namens de Baroniepoorten.

Lakenvelder informatiepanelen
Joost Huijbregts houdt op Landgoed De Hoevens in Alphen een vijftigtal Lakenvelder runderen, een beschermde diersoort. ‘Ik ben te druk om heel de tijd bezoekers rond te leiden. Daarom wil ik informatieborden laten maken zodat recreanten ook zelfstandig kunnen genieten van het landgoed.’

Netwerkdag goed bezocht
De netwerkdag 2017 is ook dit jaar weer goed bezocht. Circa 100 deelnemers – vertegenwoordigers van overheden, onderwijs, ondernemers en maatschappelijke organisaties – werden uitgebreid bijgepraat over ontwikkelingen en projecten in regio de Baronie. Uiteraard was er ook volop ruimte om te netwerken. Het prachtige Landgoed Luchtenburg (en het mooie weer) leenden zich daar uitstekend voor.
Streeknetwerk-voorzitter Harrie Nuijten kon melden dat er op dit moment hard wordt gewerkt aan de vorming van een steunstichting LandStad De Baronie. Die moet het (financieel) mogelijk maken om nog meer slagkracht te krijgen.

Pitches
Dagvoorzitter Jeroen Leemans leidde een zestal nieuwe projectinitiatieven in. De vertegenwoordigers van de projecten hielden een korte presentatie (pitch). De jury honoreerde uiteindelijk drie pitches met een financiële bijdrage. de jury bestond uit Ton Stoop (Baroniepoort De Turfvaart), Marco van Leeuwen (NHTV), Joeri Minses (burgemeester Alphen-Chaam), Riny van Oers (LandStad De Baronie) en Bulent Acer (voorzitter).

De Baronie Draait Door
Na de pauze was er, als variant op De Wereld Draait door, een tafelgesprek onder de noemer De Baronie draait door. Onder leiding van Pètry Gamers werden gesproken over actuele ontwikkelingen in de streek met de tafelgasten Corry Janssen (wethouder Alphen-Chaam), Wil Nouws (Baroniepoort Herberg ’t Pannehûske), Selçuk Akinci (directeur Brabantse Milieu Federatie), Frank van Alphen (eigenaar Van Alphen Aardbeienplanten) en Carlo Braat (coördinator Landschapsbeheer Regio West Brabants Landschap). Met name de wisselwerking tussen natuur en economie/commercie leverde een interessante discussie op. Het was een zoektocht naar een balans, maar beiden kunnen elkaar versterken, zo bleek. ‘Samenwerking biedt nieuwe kansen, maar dan moet je elkaar recht in de ogen durven kijken. En als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’, zei Wil Nouws.

Terugblik winnende projecten
Zoals gebruikelijk op de netwerkdag werd ook teruggeblikt op projecten die tijdens de vorige editie in de prijzen waren gevallen. Zo verloopt het gestaag bij de ontwikkeling van de Oosterhoutse Abdijkaas Benedictus en de verkoop van het prachtige fotoboek over de natuur in Zundert. Tweederde van de oplage (1.500 stuks) is reeds verkocht. Schrijfster Riet Pijnappels kondigde ook een vervolg aan: een fotoboek over 20 natuurgebieden in de Baronie. Ook het project “De geheimen van de rozenkrans” in Sprundel kan binnenkort echt van start gaan. Het voorbije jaar is vooral gebruikt om uitgebreid voorstudie te doen naar de restauratie van beschadigde staties in het Fatimapark.
De organisatie en bezoekers kunnen terugkijken op een zeer succesvolle Netwerkdag 2017. Tot volgend jaar. De datum en locatie worden op een ander moment bekendgemaakt. Volg ons hiervoor ook op Twitter en op Facebook.