Nieuwe fietsroute Gemeente Rucphen gepresenteerd

Op 4 oktober is het dierendag. Het is ook de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi, de heilige die volgens de legenden met dieren kon praten. In de Gemeente Rucphen werd op deze dag de Franciscus fietsroute gepresenteerd. Het routeboekje is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van streeknetwerk LandStad De Baronie.

De Sint Franciscusroute is een splinternieuwe route van 38 kilometer. Deze pelgrimstocht voert langs de religieuze erfgoedpareltjes en de mooie natuur van de vijf kerkdorpen in de gemeente Rucphen. Het is een route, waarbij inspanning, bezinning en ontspanning samengaan.

Bij het samenvoegen per 1 januari 2017 van de vijf kerkdorpen van de gemeente Rucphen tot een parochie is er gekozen voor Franciscus als naam van de gezamenlijke parochie. Iedereen kent Franciscus als patroonheilige van de dieren. Het leven van de Heilige Franciscus kende echter meerdere aspecten. Dat is ook zo bij onze kerkdorpen. Ieder dorp kent zijn eigenheid. Deze worden belicht tijdens de tocht.

Reeds jaren geleden is het initiatief tot de Sint Franciscusroute ontstaan. Jac van Trijp, Jan van den Broek (Jzn) en Ad van de Sande van Beleef Sprundel en Helen van Oosterhout namens de Franciscusparochie zijn drie jaar geleden hiermee gestart.

4 oktober, Franciscusdag, werd de route officieel geopend. Er was ’s morgens om 9.00 uur een Franciscusviering in de kerk van Zegge. Hierbij ging het pastoraal team in de viering voor. Aan het eind van de viering overhandigden de initiatiefnemers de eerste brochures aan wethouder Martien de Bruijn van de gemeente Rucphen, aan Bert Kandel van LandStad De Baronie en aan pastoor Hans van Geel.

Bewegwijzerde route
De route is volledig bewegwijzerd met routebordjes met daarop een gekleurde afbeelding van de Heilige Franciscus. Zowel op de bordjes als op de voorkant van de brochure is de afbeelding een kopie van een aquarel maakt door Ellen Hack een kunstenares uit Oud-Gastel. In de brochure staan buiten de bezinningsteksten en info over de 5 dorpen fraaie foto’s. Deze foto’s zijn gemaakt door Jeannette Aarts, Anneke Niemeyer en Corine Roks.

De brochure met een plattegrond van de route is gratis te verkrijgen in de vijf kerken van de St. Franciscusparochie.

In Italië zijn de pelgrimsroutes Camino di Francesco en de Il Sentiero di Francesco een toeristisch begrip en deze Sint Franciscusroute zou best wel eens een begrip in Nederland kunnen worden.

Pastoor Jan van Steenhoven van de St. Francicusparochie, wethouder Martien de Bruijn van de gemeente Rucphen, Bert Kandel voorzitter van LandStad De Baronie en Jac van Trijp van Beleef Sprundel bij de uitreiking van de eerste exemplaren van de Franciscusroute.