Twee nieuwe projecten ondersteund

LandStad De Baronie heeft vanuit het Fonds Kleine Projecten weer twee nieuwe kleine  projecten een steuntje in de rug kunnen geven: de Moeierboom in Etten-Leur en de Bijen- en pluktuin in Oosterhout.

Voor kleine projecten, die een bijdrage leveren aan de doelen van streeknetwerk LandStad De Baronie, bestaat voor initiatiefnemers de mogelijkheid om eenmalig een startsubsidie te ontvangen uit het Fonds Kleine Projecten.

Deze aanvragen worden twee keer per jaar beoordeeld: op 1 juni en op 1 november. Landstad De Baronie heeft op 1 november de inzendingen beoordeeld. Na afweging van alle voorwaarden is aan twee organisaties een positieve beoordeling gegeven: de Moeierboom in Etten-Leur en de Bijen- en pluktuin in Oosterhout.

Het project “Laat de Moeierboom van Etten-Leur weer stralen”
Een van de bekendste bomen van onze streek – en misschien ook wel van Nederland – is de Moeierboom op de Markt in Etten-Leur. De boom is rond 1700 geplant. Tegenwoordig is de monumentale linde een van de herkenningspunten van Etten-Leur en een ontmoetingsplek voor jong en oud. De boom is jaren geleden door het Cloveniersgilde voorzien van kerstverlichting, maar die was na 12 jaar trouwe dienst versleten. Hierdoor stond de voorbije twee jaar de boom in het donker. Dankzij een razendsnelle crowdfundings actie en een bijdrage van LandStad kon de boom worden voorzien van nieuwe, duurzame verlichting die niet alleen tijdens de Kerst brandt, maar ook bij andere passende gelegenheden.

Het project “Aanleg van een Bijen- en Pluktuin op St. Catharinadal Oosterhout”
De visie achter de opzet van dit tuindeel van het klooster is dat het een klimaatbestendige ecologische zone wordt waar bijen, vlinders en reptielen het naar hun zin hebben. Door de aanleg van een wadi wordt huidige wateroverlast bij hevige regenval op een natuurlijke manier vastgehouden en vormt het een drinkplaats voor de bijen. De beplanting is zodanig gekozen dat deze vrijwel het hele jaar aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Daarnaast heeft de tuin ook een functie als pluktuin voor het maken van boeketten voor het klooster en het wijnhuis. Het terras dient als rustige zitplaats voor de zusters en wordt gebruikt voor uitleg over de bijen en de flora tijdens rondleidingen en excursies die periodiek gegeven worden.


Nieuwe aanvragen voor een bijdrage vanuit het Kleine Projectenfonds kunnen voor 1 juni 2019 worden ingediend bij het secretariaat.
Lees hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.