Tentoonstelling Bevochten Baronie

18 april 2019 t/m 2 juni 2019

Strijd en bevrijding

Vanaf donderdag 18 april presenteren zeven musea uit de Baronie in het Stedelijk Museum Breda het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Met voorwerpen, foto’s en documenten belichten ze de mobilisatie, het verzet en de bevrijding.

Deelnemende Baronie musea: Heemkundekring “Carel de Roy” / Streekmuseum Alphen, Generaal Maczek Museum, NLDA / KMA Breda, Nederlands Drukkerij Museum, Heemkundekring Paulus van Daesdonck, Princenhaags Museum, Mobilisatiemuseum Weest op uw hoede.
De tentoonstelling is een initiatief van Netwerk van Baroniemusea / Streeknetwerk Landstad De Baronie en mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds. 1 oktober 1944 trokken de geallieerden de Baronie binnen en op 8 november stonden ze bij de Moerdijk: geheel West-Brabant was bevrijd. Jaren van strijd gingen vooraf aan deze bevrijding. Zeven musea uit de Baronie van Breda laten verschillende aspecten hiervan zien. Samen met Stedelijk Museum Breda presenteren ze de tentoonstelling Bevochten Baronie

Het is een voorproefje van wat er later dit jaar en volgend jaar in deze musea te zien is. De zeven musea zullen dit en volgend jaar elk op hun eigen manier aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Deze tentoonstelling geeft het kader waarin hun verhalen zich afspelen.

Het verhaal begint met de mobilisatie van het Nederlandse leger eind augustus 1939. Uit vele gezinnen vertrokken vaders en zoons plotseling om hun militaire dienstplicht te vervullen. Op 10 mei 1940 werd de oorlog realiteit voor de Nederlanders. Voor de militairen, maar ook voor de inwoners van Breda. Zij werden geëvacueerd richting Antwerpen. Daarna volgden vier en een half jaar bezetting en dan in oktober en november 1944 eindelijk de bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. De voorwerpen in de tentoonstelling hebben allemaal een eigen verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Van het dagelijks leven in de oorlog, tot heldendaden.

De deelnemende musea van deze gezamenlijke tentoonstelling zijn:


De tentoonstelling is een initiatief van Netwerk van Baroniemusea / Streeknetwerk Landstad De Baronieen mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en Stedelijk Museum Breda.
Meer informatie: https://bit.ly/2Gd95k3


Foto: Feestvreugde in Breda na de bevrijding door de Polen, 11 november 1944. Fotograaf onbekend, ingekleurd door Coloriginals