Tentoonstellingen rondom religie geopend

Onder grote publieke belangstelling vond donderdagmiddag in de Van Gogh Kerk Etten-Leur de officiële opening plaats van ’Religie door de eeuwen heen’, een boeiend drieluik van tentoonstellingen op drie verschillende locaties rondom de thema’s ‘Processies’ (Heemtuin Rucphen), ‘Bijgeloof’ (De Weeghreyse Rijsbergen) en ‘Van Religie tot Zingeving’ (Van Gogh Kerk Etten-Leur).

Als openingshandeling onthulden achtereenvolgens burgemeester Leny Poppe-de Looff (Zundert), wethouder Laura Matthijssen-de Jong (Rucphen) en Miranda de Vries (Etten-Leur) een object dat te maken had met de tentoonstelling in hun gemeente. Terwijl Michel Gottmer het rijksmonumentale kerkorgel bespeelde, werd op het plafond een animatie van Van Goghs ‘Starry Night’ geprojecteerd. De tentoonstellingen, die vanaf nu t/m 21 april op de drie locaties te bezoeken zijn, zijn tot stand gekomen op initiatief van netwerkorganisatie LandStad De Baronie.
Heemtuin Rucphen: Processies

In Ut Gebouwke van het museum voor Levend Erfgoed, kortweg Heemtuin Rucphen, is een expositie ingericht waarbij vooral processies centraal staan. Er zijn oude foto’s te zien van Kindsheidsoptochten in Sprundel van 1929, 1946 en 1949, een film van de inwijding van de herstelde Geheimen van de Rozenkrans in het Sprundelse Fatimapark en drie vitrines die gewijd zijn aan ‘Het Schijfse Roomsche Leven’.
 De Heemtuin ligt aan de Baanvelden 12 in Rucphen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Zondag van 13.00 tot 16.00 uur. 13, 15, 31 maart en 21 april gesloten.

Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse Rijsbergen: Bijgeloof
Bijgeloof komt binnen en buiten alle religies voor; het kenmerkt zich als de ‘randen van religie’. In de Weeghreyse expositie over bijgeloof is een aantal onderwerpen verder uitgewerkt. Onderwerpen die in de tentoonstelling worden behandeld zijn onder meer: Kleding, getallen, hoefijzers, klavertje vier, spiegels, ladders, afkloppen, vallende sterren, het hart, edelstenen, dieren, planten en sprookjes.
 De Weeghreyse is gevestigd aan de Sint Bavostraat 18 in Rijsbergen. Openingstijden: zondag 14.00 – 17.00 uur en op aanvraag.

Van Gogh Kerk Etten-Leur: Van religie tot zingeving
Deze grote tentoonstelling is onderverdeeld in vier blokken die de geschiendenis van de fraaie kerk vertellen. De tentoonstelling toont een aantal unieke oude objecten, waaronder een statenbijbel van de vader van Vincent van Gogh, monstransen, beelden en een kastaltaar/huisaltaar. Op de begane grond van de klokkentoren staat Vincent van Gogh centraal. Zijn vader was zeven jaar lang dominee in de kerk. In de sfeervol verlichte toren worden fraaie reproducties getoond en een film over de ambities van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur.
De entree van de Van Gogh Kerk is via Markt 4. De kerk is open van woensdag t/m zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur, maar vanwege andere (besloten) activiteiten gesloten van 20 t/m 24 maart en op 17 april. Op 21 april is de laatste openstelling.
 Groepsbezoeken via: info@vincentvangoghinetten.nl