Veel verse initiatieven op de LandStad Netwerkdag 2019

De LandStad De Baronie Netwerkdag 2019 barstte donderdag van de nieuwtjes. Aan de circa 80 aanwezigen werden niet alleen de nieuwe leden van het Baronieteam voorgesteld, maar werden ook tal van initiatieven gepresenteerd rondom het thema Water, Natuur & Duurzaamheid.

Harrie Nuijten droeg voorafgaand aan de bijeenkomst na een jarenlang voorzitterschap van streeknetwerkorganisatie LandStad De Baronie donderdag symbolisch het stokje over aan Bert Kandel.

Afscheidswoordje van Harrie Nuijten

Met een luid applaus van de aanwezige vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, overheids- en onderwijsorganisaties en ondernemers werd afscheid genomen van Nuijten.

Mooie opkomst bij de Netwerkdag in de werkplaats van Waterschap Brabantse Delta.
De bezoekers werden getrakteerd op (h)eerlijke zoete lekkernijen van Herbs&Spices.

De kersverse voorzitter Bert Kandel stelde bij start van de Netwerkdag 2019 de nieuwe programmamanager (Bas van Gerwen – Gemeente Breda) en de nieuwe streekmanager (Gilion Utens) voor. De heren zitten barstensvol energie, ideeën en ambitie om met LandStad De Baronie aan de weg te timmeren.

Daar waar een netwerkdag voor bedoeld is: bijkletsen en netwerken.

LandStad De Baronie gaat de komende periode aan de slag met een aantal nieuwe projecten, waaronder de zogenoemde BeeDeals, waarbij een bijdrage wordt geleverd aan het herstellen van de bijenstand. Ook wordt een inventarisatie gedaan van (fiets)routes in de streek. Onder andere om ontbrekende schakels in beeld te krijgen en om te kijken naar mogelijkheden voor aanvullende informatiepanelen, bewegwijzering en (picknick)bankjes.

Veel belangstelling was er ook voor het initiatief van LandStad De Baronie i.s.m. MarketingBreda voor meer samenwerking tussen de VVV’s en toeristische informatiepunten in de streek. Inmiddels worden de eerste voorbereidingen getroffen om in het voorjaar van 2020 te komen tot een streekkrant met een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, leukste uitjes en mooiste evenementen van de 7 deelnemende gemeenten.

Hans Peter Verroen, lid van het Dagelijks Bestuur van Brabantse Delta, stond uitgebreid stil bij de taken van het waterschap, maar ook bij tal van nieuwe projecten met een duurzaam karakter. Duurzaamheid, aandacht voor het water en het landschap staan bij de Brabantse Delta hoog in het vaandel, zo bleek. Onder andere projecten met rondom het hergebruik van bepaalde stoffen uit afvalwater, het hergebruik van (berm)maaisel voor bodemverbetering en het hergebruik van water in de kassenteelt passeerden de revue.

Hans Peter Verroen

Wethouder Patrick Kok van de Gemeente Zundert stond onder andere stil bij de aanleg van het fietspad ‘Reis langs de Weerijs – Van Nassau tot Van Gogh’ en bij de ambitie van de gemeente om het pad verder door te trekken in zuidelijke richting. ook wordt volgens hem serieus gekeken naar het realiseren van een kanoroute langs het pad.

Patrick Kok

Anya van de Ven, gebiedsmanager van Natuurmonumenten, kondigde aan dat binnenkort nog meer fiets- en wandelroutes in De Baronie te vinden zullen zijn in de app van Natuurmonumenten. LandStad De Baronie levert hieraan een bijdrage.

Anya van de Ven

Na de presentatie van allerhande initiatieven ging het gezelschap naar buiten. Om nog meer gevoel te krijgen bij het thema Water en Natuur. Te voet en per huifkar werd langs Aa of Weerijs met een heerlijk zonnetje en fraaie Hollandse luchten een bezoek gebracht aan de Waterberging Mortelbeek.

Eenmaal terug in de werkplaats van het waterschap presenteerde Wildrik Hartman de ambitieuze plannen voor het Eigen Thermen Resort. Midden in de natuur van Alphen-Chaam wordt op 45 ha een resort ontwikkeld (tenminste, dat is het plan) met binnen- en buiten saunafaciliteiten en een 4-sterrenhotel met luxe suites. Naast ontspanning, kan volop genoten worden van de totale 1400 ha bosomgeving. Het zou het grootste saunacomplex van Brabant worden en uniek in zijn soort in Nederland.

Wildrik Hartman

Ter afsluiting van de Netwerkdag kon nog genoten worden van een Brabantse borrel met duurzame hapjes, verzorgd door Herb&Spices. dit bedrijfje uit Alphen kondigde alvast aan dat het binnenkort met een geheel nieuw concept voor een unieke maaltijdbox komt, vol met streekproducten, maar dan kant-en-klaar.

Hou voor dit initiatief en alle andere mooie ontwikkelingen in de Baronie deze website (www.landstaddebaronie.nl) en onze social media in de gaten.